Thursday, June 26, 2014

Briose cu Ciocolata si Fulgi de Ciocolata






          Uneori simtim nevoia de un desert cu un gust intens de ciocolata, dar echilibrat. Stiti cum se zice, nici prea mult nici prea putin, tocmai perfect. Asa sunt si briosele acestea, tocmai perfecte. Sunt pufoase, cu exterior crocant si cu delicioase bucatele de ciocolata in interior.



           Ingrediente:

           - 100 g ciocolata
           - 300 g faina
           - 1 plic praf de copt
           - 1 plic zahar vanilat
           - 100 g zahar tos
           - 50 g unt topit
           - 2 oua
           - 250 ml lapte
           - 80 g fulgi de ciocolata
           - un praf de sare
           - esente dupa gust (ce va place si cat va place)


           Se incalzeste cuptorul la 200°C.

           Topiti ciocolata cu untul la bain marie, sau direct pe foc, doar sa aveti grija sa fie flacara la minim si sa amestecati mereu pentru a nu se arde ciocolata. Cand sunt aproape topite puneti zaharul si laptele. Se mai tine pe foc 10-20 de secunde, amestecand mereu, dupa care se pune intr-un bol suficient de mare sa cuprinda se celelalte ingrediente.

           Ouale se bat cu praful de sare si se pun peste amestecul de ciocolata doar dupa ce acesta s-a racit, altfel va gati ouale. Adaugati esentele si faina amestecata cu praful de copt si cernute in prealabil. 

            Incorporati cu grija si incercati sa nu amestecati prea mult aluatul. Daca vreti sa fiti siguri ca nu il lucrati prea multi, puteti folosi mixerul pentru a incorpora faina, amestecand cateva secunde. Incorporati fulgii de ciocolata si puneti in formele de briose umpland 3/4 (3 sferturi) din fiecare forma.

            Optional puteti sa mai puneti cativa fulgi deasupra, sau sa pudrati cu zahar pudra.

            Se coc aproximativ 20-25 min, in functie de cuptor. Sunt gata cand le incercati cu scobitoarea sau cutitul si ies curate.



            Sfaturi:

            - pentru ciocolata topita folositi fie ciocolata obisnuita cu 40-60% cacao, sau banuti de ciocolata neagra (se gasesc la borcan de plastic), fie un amestec intre cele doua, lucru recomandat

           - evitati ciocolata de menaj, va da un gust sintetic brioselor 

           - briosele merg bine cu esenta de rom, dar daca va place altceva folositi ce doriti, important este sa nu puneti foarte multa esenta deoarece va avea aroma si de la ciocolata

           - fulgi mici de ciocolata gasiti la pungi de 100g; daca nu gasiti, folositi banuti pe care ii taiati in 4 sau 6, in functie de cat de mari sunt

           



           Sunt extraordinar de usor de facut, fara bataie de cap si complicatii. Intr-o ora le aveti pe masa la racit. Spor la treaba.




                                                                                                       Bon Appétit!     



Wednesday, June 18, 2014

Gogosi Pufoase




        Nu cred ca exista persoane carora sa nu le placa gogosile, mai ales cand ele sunt pufoase si ai impresia ca mananci nori, nu gogosi. Sunt usor de facut si ne incalzeste parca sufletul cu amintiri din copilarie cand mama sau bunica le pregatea.



        Ingrediente:

        - 450 grame faina obisnuita
        - 1 plic drojdie uscata
        - 1 plic zahar vanilat
        - un praf de sare (cam cat apuci cu trei degete)
        - 125 ml lapte
        - 50 grame zahar tos
        - 50 grame unt
        - 2 oua
        - 3 linguri smantana acra
        - ulei pentru prajit
        - zahar pudra pentru pudrat gogosile


        Cernem faina pe pentru a inlatura impuritatile ce se pot gasi in faina. Se amesteca cu sarea, drojdia si plicul de zahar vanilat. Se incalzeste laptele (cald nu fierbinte) si se topeste zaharul tos in el.

         Turnam laptele cu zahar peste faina si adaugam ouale batute, untul topit (dar sa nu fie fierbinte) si smantana. Amestecam totul si framantam pana obtinem un aluat ce se lasa in jur de 1 ora la crescut intr-un loc cald.

          Dupa ce a crescut se intinde o foaie groasa (1cm) pe o masa pudrata cu faina si se taie in forma dorita: patrate, romburi, cercuri ... cum va plac. Se mai lasa la crescut macar jumatate de ora. Cu cat cresc mai mult cu atat sunt mai pufoase.

           Se prajesc in mult ulei pentru a se face repede si uniform. Daca nu folositi un vas cu mult ulei cat sa le acopere vor trebui intoarse sa se gateasca pe ambele parti. Sunt gata foarte repede, deci nu este nevoie sa le lasati mult. Cand s-au rumenit usor sunt gata. Se scot pe un prosop de hartie sa traga excesul de ulei si se pudreaza cu zahar.

            Puteti sa le faceti umplute cu diverse gemuri, creme sau branza. In acest caz dupa ce ati taiat formele puneti umplutura si acoperiti cu alta bucata pe care sa le lipiti bine pentru a nu iesi umplutura la prajit. Abia acum le lasati sa creasca, cu umplutura in interior.




           Sunt foarte usor de facut, sunt extraordinar de pufoase si gustoase. Mie imi place sa presar mult zahar pudra pe ele sau sa le fac simple si apoi sa le ung cu gem sau ciocolata. Delicioase :)




                                                                                                        Bon Appétit!