Friday, May 29, 2015

Budinca De Spaghete Cu Branza



      Fie ca ii spui "Budinca de spaghete cu branza", fie ca ramai traditionalist si ii spui "Spaghete cu branza", ideea este fix acceasi, este un desert rapid, ce ne aminteste de copilarie si este extraordinar de delicios.


      Ingrediente:

      - 400 g spaghete
      - sare
      - 150 grame branza proaspata de oi putin sarata
      - 150 grame branza veche de oi putin sarata
      - 4-5 linguri cu zahar
      - 2 oua
      - 2 linguri smantana
      - 1 lingura cu varf de unt solid


      Incalzeste cuptorul pentru ca le vom finaliza acolo.

      Spaghetele se fierb dupa indicatiile gasite pe ambalaj, in apa fiarta cu sare. Cand fierbe apa cu sare se pun in oala, apa trebuie sa le acopere, si se fierb cat scrie pe pachet. Dupa ce au fiert se scurg de apa intr-o strecuratoare.

      Intr-o cratita se pune untul si peste el se adauga spaghetele scurse. Amesteca pentru a le imbraca in untul ce se topeste si adauga ambele tipuri de branza, rase pe razatoarea mare sau pur si simplu sfaramate cu furculita. Pune zaharul peste si amesteca sa se incorporeze branza si zaharul cu spaghetele si sa le imbrace pe toate.

      Ar fi de preferat sa nu pui tot zaharul din prima ca poate va fi prea dulce pentru gustul tau. Cel mai bine este sa pui jumatate, lasi 1-2 minute sa se topeasca, gusti si vezi daca le vrei mai dulci. Avand in considerare ca branza este putin sarata (in special cea veche), gustul final al preparatului va fi dulce-sarat, deci nu pune zahar pana le faci dulci ca s-ar putea sa te trezesti cu vreo 2 kile in plus a doua zi.

      Daca le vrei mai dulci decat le-am facut eu, pur si simplu mai pune cate o lingura cu zahar, gusta, si tot asa pana ajungi la gustul pe care il doresti.

      Cand sunt asa cum le vrei, opreste focul.

      Bate ouale, amesteca-le cu smantana si toarna trei sferturi din compozitie peste spaghete, amesteca sa se incorporeze, iar restul de ou cu smantana toarna-l pe deasupra si niveleaza-l. Da totul la cuptor la foc mediu (treapta 4) pana se gateste oul de deasupra.

      Pot fi servite atat calde cat si reci. Sunt absolut delicioase oricum.



      Sfaturi:

      - gusta spaghetele pentru a le potrivi de dulce; nu pune tot zaharul din prima, sau mareste cantitatea recomandata daca nu ti se par suficient de dulci
      - tine minte ca ele sunt gatite, asa ca in cuptor asteptam doar sa se gateasca oul si sa prinda o crusta frumoasa
      - daca le vrei mai usoare poti sa inlocuiesti untul cu ulei sau sa scoti grasimea de tot, si poti in loc de smantana sa pui putin lapte (cam 50 ml)
      - poti folosi orice alt tip de paste daca nu vrei spaghete (macaroane, penne, fusilli ... )
      - amesteca mereu in ele pentru ca se prind FOARTE repede


      Stiu ca sunt putin mai consistente si ca au mai multe calorii gatite cu unt si smantana, dar sunt si mult mai bune asa. Trebuie sa te decizi daca vrei un desert mancat o data si bine, sau mai multe dar mai light.



                                                                                                            Bon Appétit!



Tuesday, May 26, 2015

Fasole Cu Ciolan Afumat






      Pe cat de simpla pe atat de delicioasa este fasolea cu ciolan afumat. Eu o consider o delicatesa, desi fasolea si cartofii sunt considerate "mancarea saracului". Ce poate fi mai bun decat o bucata de porc afumata pe un pat de fasole fiarta in ceaun? O nebunie.


      Ingrediente:

      - 500 g fasole uscata
      - 300 g ciolan afumat
      - 1 morcov mare
      - 1 ceapa mare
      - 1 ardei gras mic (verde sau galbe, dupa preferinta)
      - 30 g telina
      - 80 g bulion sau 1 conserva mica de rosii decojite si taiate
      - condimente: sare, piper, cimbru uscat
      - 1 foaie de dafin
      - un sfert de legatura de patrunjel
      - un sfert de legatura de marar


      Se alege fasolea de impuritati sau sa nu fie stricata si se spala. Se pune la fiert in apa cat sa o acopere. nu trebuie multa apa pentru ca oricum vom schimba apa. Intr-o cratita separata fierbe apa suficienta cat sa o inlocuiesti de 2 ori pe cea in care fierbe initial fasolea.

      Cand incepe sa fiarba apa cu fasolea o las cam 30 de secunde dupa care scurg apa si completez cu apa fiarta din celalalt vas, tot cat sa o acopere. La fel, cand incepe sa fiarba o las 30 de secunde, o scurg si pun alta fierbinte. Asta este apa pe care o si pastrez si in care pun sarea, nu foarte multa ca mai putem oricand adauga, dar de luat nu se mai poate.

      Ciolanul se opareste aproximativ 5 min de cand incepe sa fiarba apa, apoi se rade soriciul cu cutitul sa iei negreala de pe el.

      Poti sa tai ciolanul in bucati mai mici si sa il fierbi fie in aceeasi oala cu fasolea, fie separat (dupa ce l-ai oparit). Ai grija cata sare pui in mancare pentru ca are si ciolanul sare. Cel mai bine ar fi sa astepti pana fierbi fasolea si sa o potrivesti de sare cand o pui peste ceapa calita.

      Fasolea este fiarta atunci cand iei o lingura plina si sufli in ea iar invelisul de pe fasole se rupe (infloreste), iar ciolanul este fiert atunci cand carnea se deface usor cu furculita, se alege fasii. Se opreste focul.

      Intr-o tigaie inalta sau o cratita cu fundul gros se caleste ceapa curatata si taiata marunt. Cand devine translucida se adauga bulionul si se caleste si el 1 minut. Pune boabele de fasole, bucatile de ciolan si o parte din apa in care au fiert (sau parti egale din apa in care a fiert fasolea si apa in care a fiert ciolanul, in caz ca le-ai fiert separat), aici decizi tu cata apa sa pui in functie de cat de apoasa vrei sa fie fasolea. Adauga morcovul si telina taiate marunt sau date prin razatoare, ardeiul gras tocat marunt, cimbrul uscat, foaia de dafin si potriveste de sare si piper. Gusta din mancare inainte sa pui sare sa vezi daca intr-adevar mai are nevoie.

      Dupa ce a fiert morcovul si mancarea s-a ingrosat putin, nu mai e la fel de apoasa ca atunci cand ai pus apa in care a fiert, se adauga mararul si patrunjelul tocate, se amesteca si se opreste focul.

      Daca ai o fasole care fierbe repede nu iti va luat atat de mult sa pregatesti mancarea. Servita cu mamaliga calda si varza murata va fi un adevarat deliciu.



                                                                                                            Bon Appétit!